DE ROUTEKAARTEN NAAR HERSTEL

Steeds meer mensen hebben last van stress- gerelateerde klachten. Niet alleen ouderen halen vaak met moeite de eindstreep maar ook steeds meer jongeren hebben last van burn-out klachten.                                                                         

Maar: gelukkig hebben wij daar iets voor. 

De routekaarten naar herstel

Na een ziekmelding maak je eerst een afspraak met je huisarts. Die adviseert meestal rust. Maar, welke rust? Er zijn wel 6 verschillende soorten rust.

Als rust alleen niet voldoende helpt, dan krijg je na 6 weken een oproep van je bedrijfsarts. Die maakt een probleemanalyse en adviseert jou en je werkgever wat er moet gebeuren om weer snel en duurzaam je werk te hervatten.  

De werkgroep mentale inzetbaarheid

Om het makkelijker te maken hebben we samen met een groep bedrijfsartsen de routekaarten naar herstel ontwikkeld. Niet alleen om je weer op weg te helpen, maar ook om een andere weg te kiezen als je oude route vol met kuilen zit.

Voor wie?  

De routekaarten naar herstel zijn bedoeld om je mentale conditie te versterken. In de literatuur wordt dat empowerment genoemd. Empowerment is bedoeld voor: 

Consumenten 

IKEA empowert consumenten door een bouwpakket te verkopen dat je zelf in elkaar kan zetten met behulp van een handleiding en eenvoudig gereedschap. En wat blijkt? Mensen zijn vaak gelukkiger met hun zelfgemaakte meubels dan met de vaak mooiere meubels uit een fabriek. Bovendien gaan ze er zuiniger mee om.

Patiënten 

Patiënt empowerment betekent dat je patiënten handleidingen geeft en eenvoudig gereedschap waarmee zij hun gezondheid op kunnen bouwen. Brittnell (2015) heeft het effect hiervan onderzocht in 60 landen en concludeert dat dit model leidt tot een besparing van 8% tot 21% op de nationale gezondheidskosten. Bovendien blijkt dat deze patiënten zich beter voelen en meer tevreden zijn over hun herstel dan de niet-empowerde patiënten.

Werknemers 

Dit model ook is toe te passen als vorm van employee empowerment. Werknemers herstellen sneller en vallen minder terug als zij met eenvoudige routekaarten en eenvoudig gereedschap hun mentale krachten versterken. 

Wat voorkom je ermee? 

Met empowerment voorkom je verzuim. Dat kan zowel fysiek verzuim zijn als mentaal verzuim. Bij mentaal verzuim melden werknemers zich niet ziek maar komen ondanks hun energetische klachten toch op hun werk. Door hun tragere tempo moeten anderen vaak harder werken en dat kan het arbeidsklimaat negatief beinvloeden. Mentaal verzuim is dus besmettelijk. 

Wat bereik je ermee?

De routekaarten zijn niet probleem gericht, maar doel gericht. Veel problemen zijn onoplosbaar. De vraag is dan hoe je ondanks die problemen toch je doel kan bereiken.

Als het regent, dan kan je de regen niet stoppen.

Je kan wel een paraplui gebruiken om droog te blijven. 

Als je in een organisatie  werkt met een koud en kil arbeidsklimaat

dan kan je dat alleen niet veranderen

Maar er zijn wel middelen om je ervoor af te sluiten.

Hoe kom ik aan die routekaarten?  

De routekaarten naar herstel worden gebruikt door verzuimdeskundigen. Dat zijn: bedrijfsartsen, praktijkondersteuners van bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, arbeidshygiënisten, casemanagers en HRM-medewerkers die gespecialiseerd zijn in verzuim, reintegratie en verzuimpreventie.

Neem contact op met je verzuimdeskundige en overleg met welke routekaarten jij het meest gebaat bent. Soms is dat al snel duidelijk. Maar soms is daar meer onderzoek voor nodig. Dan kan de bedrijfsarts ons vragen om een expertise-onderzoek te doen. 

 

Wie zijn de ontwikkelaars van dit mentaal inzetbaarheidsmodel?

Dit model is tot stand gekomen met de mentale inzet, de creativiteit en inspiratie van de volgende bedrijfsartsen: Henk Hennink, Marielle van Aalst, Els Kooy, Theo Buit, Santa Narain, Kees Geelen, Hendrik Jan van Dooren, Willem Jan Steen en Pierre van Golde.

Wie is Maarten Kouwenhoven?

Ik ben psycholoog, management consultant en internationaal erkend opleider in de Transactionele Analyse (TA).

Ik werkte 20 jaar als  psychotherapeut, 10 jaar als consultant bij KPMG en meer dan 20 jaar als opleider van bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen o.a. bij het UWV en de NSPOH. Ik ben één van de oprichters van de Nederlandse Vereniging voor TA (NVTA) en de EATA, het European Association for TA. Ik woon samen met mijn vrouw een deel van het jaar in Frankrijk waar ik mensen begeleidt en nascholingen verzorg in de Dordogne op een landgoed met de naam Saint Raphael: vernoemd naar de aartsengel van de genezing. 

Nascholingen

Nascholing volgen? Schrijf je dan in bij www.kouwenhovenopleidingen.nl


                De route naar herstel verken je en leg je af samen met je gids