• BE KIND TO YOUR MIND
  • Geef een advies met een routekaart

Wanneer was je voor het laatst gelukkig op je werk?

En wat was er toen wel en nu niet meer?

Dat waren de twee vragen van een verzuimdeskundige die haar aan het denken zetten.

Voor het eerst sinds haar ziekmelding verscheen er weer een glimlch op haar gezicht. Het gesprek nam daarna een andere wending: niet waar ze vanaf wilde, maar waar ze naar toe wilde. 

De routekaarten naar herstel staan vol met dit soort voorbeelden. Niet alleen voor individuele medewerkers, maar ook voor teams, afdelingen en organisaties als geheel.

 

Arbeidsgeluk is ook niet alles 

Wat doen mensen om niet gelukkig te zijn op hun werk? Is daar een recept voor?

Recepten om in de stress te raken

 

Arbeidsgeluk is een beetje raar woord. Wie gaat er nou naar zijn werk om gelukkig te worden? Dat is toch meer privé? Op je werk kan je werken met voldoening. Maar gelukkig? Nou als er thuis iets mis is, dan kan ik me dat voorstellen. Bovendien is gelukkig worden ook snel grenzeloos. Het kan leiden tot twee (of meer) mensen die op het werk samen gelukkig worden. En dat kan lastig worden voor de anderen.

 

  • Mentale inzetbaarheid is gericht op het bereiken van een positief doel: arbeidsgeluk. 
  • Een gebrek aan mentale inzetbaarheid leidt tot energetische klachten zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Als je daar niets aan doet dan kan dat leiden tot een burn-out, een bore- out, een surmenage beeld, een Vermoeide Heldensyndroom of een depressieve stemming door een niet genomen verlies.

Opbouwen

Je mentale inzetbaarheid bouw je op, net zoals je je lichamelijke conditie opbouwt.  De eerste stap is het meten van je huidige mentale conditie. Die meting heet een expertise-onderzoek, ook wel een mental scan genoemd. Op grond van de uitslag stel je samen met de onderzoeker een programma op. Je krijgt er een handleidng bij waarmee je direct aan de slag kan. 

Een mental scan

Een mental scan vraag je aan met een simpele aanmelding via de mail: maartenkouwenhoven@planet.nl

Je kan kiezen uit een mental scan van jezelf, van je team, van je afdeling of van de organisaie als geheel.    

Het beleid: 4 B's

Het beoordelen, beschermen, bewaken en bevorderen van de mentale inzetbaarheid is onderdeel van een bedrijfsgezondheidsbeleid. De meeste organisaties kennen wel een financieel beleid, een productiebeleid en een personeelsbeleid maar nog geen mentaal inzetbaarheidsbeleid. 

Het probleem

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het verzuim van hun werknemers. Hierbij laten zij zich adviseren door een bedrijfsarts. Dat advies is meestal bedoeld voor de individuele werknemer en de leidinggevende. Maar, als meerdere werknemers klachten vertonen, dan dan is er mogelijk ook sprake van een ontbrekend bedrijfsgezondheidsbeleid. En daar zijn meerdere deskundigen bij betrokken. 

Nascholing

Dit betekent dat verzuimdeskundigen zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen,  casemanagers, HRM-deskundigen, leden van de Raad van Bestuur, MT-leden, maar ook teamleiders en leidinggevenden nascholing nodig hebben op het gebied van de mentale bedrijfsgezondheidszorg.  Die nascholing organiseren wij voor u. 

Meer weten?

Ben je verzuimdeskundige en wil je meer weten over het opbouwen van de mentale inzetbaarheid van werknemers, teams, afdelingen of de organisatie als geheel? Schrijf je dan in voor het 6-daagse nascholingsprogramma bij Kouwenhoven Opleidingen.