Een gebrek aan mentale inzetbaarheid leidt tot energetische klachten zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Als je daar niets aan doet dan kan dat leiden tot een burn-out, een bore- out, een surmenage beeld, een Vermoeide Heldensyndroom of een depressieve stemming door een niet genomen verlies.

Opbouwen

Je mentale inzetbaarheid bouw je op, net zoals je je lichamelijke conditie opbouwt.  De eerste stap is het meten van je huidige mentale conditie. Die meting heet een expertise-onderzoek, ook wel een mental scan genoemd. Op grond van de uitslag stel je samen met de onderzoeker een programma op. Je krijgt er een handleidng bij waarmee je direct aan de slag kan. 

Een mental scan

Een mental scan vraag je aan met een simpele aanmelding via de mail: maartenkouwenhoven@planet.nl

Je kan kiezen uit een mental scan van jezelf, van je team, van je afdeling of van de organisaie als geheel.    

Het beleid: 4 B's

Het beoordelen, beschermen, bewaken en bevorderen van de mentale inzetbaarheid is onderdeel van een bedrijfsgezondheidsbeleid. De meeste organisaties kennen wel een financieel beleid, een productiebeleid en een personeelsbeleid maar nog geen mentaal inzetbaarheidsbeleid. 

Het probleem

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het verzuim van hun werknemers. Hierbij laten zij zich adviseren door een bedrijfsarts. Dat advies is meestal bedoeld voor de individuele werknemer en de leidinggevende. Maar, als meerdere werknemers klachten vertonen, dan dan is er mogelijk ook sprake van een ontbrekend bedrijfsgezondheidsbeleid. En daar zijn meerdere deskundigen bij betrokken. 

Nascholing

Dit betekent dat verzuimdeskundigen zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen,  casemanagers, HRM-deskundigen, leden van de Raad van Bestuur, MT-leden, maar ook teamleiders en leidinggevenden nascholing nodig hebben op het gebied van de mentale bedrijfsgezondheidszorg.  Die nascholing organiseren wij voor u. 

Meer weten?

Ben je verzuimdeskundige en wil je meer weten over het opbouwen van de mentale inzetbaarheid van werknemers, teams, afdelingen of de organisatie als geheel? Schrijf je dan in voor het 6-daagse nascholingsprogramma bij Kouwenhoven Opleidingen.